Ekstremt mange unge er meget interesserede i at bære de allermest fortrinlige sidste skoledag kostumer.

Vores research har ytret, at menneskers sidste skoledag besidder en stor betydning. Adskillige ser frem til deres sidste skoledag adskillige uger i forvejen. Et individs sidste skoledag kan med lidt god vilje karakteriseres som en praksisform, der har som mål at betegne et skifte. På akkurat samme måde som den kristne konfirmation, illustrerer den sidste skoledag stadiet fra barndom til en voksen person. Lige på den anden side lurer livet som voksen med en helt anden grad af ansvar. Historiske kilder har vist, at adskillelsen mellem barn og voksen er en skellinje, der dannedes med den moderne tid. Historisk set er denne adskillelse absolut ik naturgivent, men derimod noget, der er dannet i en specifik kulturel sammenhæng. Og det er lige præcis dét en antropologisk undersøgelse er i stand til at påvise. Jeg husker med glæde min sidste skoledag, hvor vi alle havde været i på nettet og købe sidste skoledag kostumer. Jeg elskede at klæde mig ud, dengang da jeg var yngre, så jeg var oppe og ringe!

Min sidste skoledag interesserer mig meget. I dag er jeg antropolog, og har derfor forsket i de forståelser, folk forbinder med deres sidste skoledag. For langt størstedelen er deres sidste skoledag betydende, & en hel del forskning har klarlagt, hvilke betydninger, som denne dag får tillagt. Jeg arbejder med at indse, hvorledes de menneskelige arter skaber mening i deres hverdag. Mig og mine kollegaer har fuldbyrdet et feltarbejde i sammenhæng med en sidste skoledag, hvor vi alle sammen udredte drengenes og pigernes valg af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en medrivende artikelserie ud af, som på et senere tidspunkt er blevet udgivet på et forlag. Såfremt nogen ønsker at lære ekstremt meget mere om den sidste skoledag som kulturhistorisk fænomen, kan de engagerede finde kollegaernes og min rapport i den tætteste studenterboghandel lige nu. Det er samfundsrelevant læsestof, vil jeg bestemt mene. Et forskningsprojekt, som absolut kan forstørre jeres horisont, & dét er aldrig nogensinde en ringe ting…